Beslenme ve Diyetetik
23 Ocak 2024

Obezite Nedir?          

Obezite; alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve beden yağ dokusunun artması ile karakterize kronik bir hastalıktır. Yaşam standartlarının artmasıyla paralel olarak hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yaygın olan ve yetişkinlerde olduğu kadar çocukları da etkileyen önemli bir sağlık problemidir.

Obeziteye Riskini Neler Artırır?

Günümüzde teknolojinin hızlı ilerlemesiyle ortaya çıkan yenilikler, insanlığın hizmetine sunulmakta ve insanlar gün geçtikçe değişen bir hayat tarzı sürdürmektedir. Günlük hayat içinde pek çok iş makinelerle yapılmakta, çok kısa mesafelere bile arabayla gidilmekte ve insanlar daha az hareket etmektedir. Gelişen teknoloji aynı zamanda insanların beslenme alışkanlıklarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Beslenme tarzındaki değişiklikler ve fiziksel hareket azlığı gibi bir takım olumsuz şartlar bir araya geldiğinde obezite riski artmaktadır.

Obezite Görülme Sıklığı Nedir?

Dünyada her yıl 2.8 milyon insan, fazla kilolu ve obezite (şişmanlık) nedeniyle hayatını kaybederken, hareketsizlik yüzünden her yıl 3.2 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi'ndeki tüm yetişkinlerin yarısı ve çocukların ise beşte biri fazla kiloludur. Bu çocuklarında üçte biri obez olup, rakamlar hızla artmaktadır.

Çocuklarda Obezite

Çocukluk çağı obezitesi 21. yüzyılın en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek arttığını ve obezitenin özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi etkisi altına almaya başladığını göstermektedir. 2013 yılı verilerine göre, Türkiye genelinde çocukların %8.3’ ü şişman ve %14.2’ si ise hafif şişmandır.

Dünya Sağlık Örgütü’ nün yenidoğan ve genç çocuklar için yayınladığı önerilerinde; “yenidoğanın yaşamının ilk bir saati içerisinde hemen anne sütü alması sağlanması ve yenidoğanın ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenmesi teşvik edilmesi yer almaktadır. Ayrıca 2 yıl boyunca emzirmeye devam edilmesi ve altı aydan sonra güvenli ve yeterli miktarda tamamlayıcı besinlere geçiş sağlanmalı” denilmektedir.

Yenidoğan için verilecek tamamlayıcı besinler büyüme ve gelişmeyi sağlayacak yeterli miktarda,  yenidoğanın ayına uygun olmalıdır. Bu besinler hazırlanırken yüksek miktarda yağ, şeker ve tuz içermesinden kaçınılmalıdır.  Genç çocukluk döneminde protein içeriği yüksek olan et ürünlerinin sıklıkla ve çeşitli olarak verilmesi önerilir.

Okul çağı çocukları ve ergenler için oluşturulan DSÖ önerilerinde; yağ ve şekerden gelen enerjinin azaltılmasının sağlanmasına, meyve-sebze tüketimlerinin arttırılmasına ve özellikle beslenme programlarında bakliyata ve sağlıklı kuruyemişlere yer verilerek düzenli olarak her gün 60 dakika egzersiz yapılması gerekliliğine yer verilmiştir.

Obezite tedavisinde tanının en erken zamanda konulması ve ailenin de sürece katılımıyla ilgili sağlık profesyonelinin (hekim, diyetisyen, çocuk gelişimcisi, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, fzyoterapist gibi) birlikte çalışması önemlidir.


Hastanemiz Diyet Polikliniği Hizmetleri;

  • 0-1 yaş bebek beslenmesi danışmanlığı,
  • 6-12 aylık bebeklerde tamamlayıcı beslenmeye geçiş anne beslenme eğitimleri,
  • Çocuk ve Ergenlerde beslenme danışmanlığı,
  • Çocuk ve Ergenlerde tip 1 diyabet, fazla kilo,  obezite, metabolik sendrom, gelişme geriliği, kabızlık gibi durumlarda beslenme tedavilerinin düzenlenmesi,
  • Gebe ve emzikli kadınlarda beslenme danışmanlığı,
  • Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) ve gebelikte fazla kilo, obezite, preeklampsi, hipertansiyon gibi durumlarda beslenme tedavilerinin düzenlenmesi,
  • Yetişkin bireylerde fazla kilo, obezite, tip 2 diyabet (şeker hastalığı), metabolik sendrom gibi durumlarda beslenme tedavilerinin düzenlenmesi,
  • Çocuk, ergen ve yetişkinlerde ağırlık koruma programları hizmetleri verilmektedir.


Hastanemiz diyet polikliniğinde Biyoelektrik İmpedans Analizi (BİA) ile ölçüm yapan TANITA BC 420 MA vücut analiz cihazı kullanılarak vücut ağırlığının yanı sıra ayrıntılı olarak toplam vücut yağ, kas, su ağırlık ve yüzde analizleri de yapılabilmekte ve sonuçlar uzman bir diyetisyen tarafından değerlendirilmektedir. Vücut analizi hamile bayanlara ve kalp pili taşıyan kişilere yapılmamaktadır. Vücudunda asit, periferal ödem, travma, yanık ve sepsis gibi durumlarda BİA ölçümü sonuçları geçersiz kalmaktadır.

Diyet polikliniğine randevu aldığınızda poliklinikte ölçümünüz yapılacağı için randevu saatinizden en az 4-5 saat öncesine kadar birşey yememiş- içmemiş ve testten 12 saat öncesine kadar egzersiz yapmamış olmanız, son 24 saat içerisinde ise alkol ve kafein içeren içecek ve yiyecekleri tüketmemeniz, test sonuçlarının doğru olarak değerlendirilmesi açısından önemlidir.

ONLİNE RANDEVU için;   'butonu tıklayarak hastanemizden randevu alabilirsiniz.


TELEFON İLE RANDEVU
 İÇİN; 182 'Nolu telefonu arayınız..


HEKİM ÇALIŞMA PLAN
I

  1. Hekim çalışma planı MHRS biriminde hazırlanır.
  2. Hekim çalışma planı aylık olarak yayınlanmaktadır.
  3. Doktorunuzu çalışma planı takviminden takip ederek randevu işlemlerinizi ona göre gerçekleştirebilirsiniz.
  4. Hekim çalışma planını görmek için buraya tıklayınız.
  5. Hekim Listesini görmek için  buraya tıklayınız.

POLİKLİNİK HİZMETLERİMİZ 08:00-17:00 SAATLERİ ARASINDA YAPILMAKTADIR.

Hastanemiz Diyetisyenleri:

  • Uzman Diyetisyen - Pınar GEYİK 
  • Diyetisyen - Halime Büşra BAĞLITAŞ
  • Diyetisyen - Elif ŞENGÜL